Bondens Marked – Faglunsj

Velkommen til faglunsj for medlemmer av Bondens Marked Norge

Følgende tema er tatt opp og presenteres her:

  1. Etiketter
  2. Torgbodkalkulator
  3. Innhold til sosiale medier
  4. Riktig prising
  5. Salg
  6. De gode hjelperne – hvem trenger du?
  7. Kontantsalg og betaling

Se detaljer om de forskjellige faglunsj-temaene under fanen Innhold.

Økonomikursene har blitt realisert takket være økonomisk støtte fra Landbruksdirektoratet (nasjonale tilretteleggingsmidler over jordbruksavtalen). 

 

Faglunsj oversikt

1
Faglunsj – Etiketter
31:20

Vil du spare penger og samtidig få bedre etiketter? Hva bør du tenke på når du planlegger nye etiketter til produktene dine? Hvordan påvirker materialvalg slitasjeevne og bærekraft? Hvordan påvirker ulike faktorer kostnadene når etiketter skal produseres?

Foredragsholder: Øyvind Sletta fra Skanem. Skanem leverer etiketter til både små og store aktører i matbransjen. 

Kurset er et opptak fra digital faglunsj for medlemmer i Bondens marked. 

Hva kan du lære av andre medlemmer?

Hemlaga fra Næs har valgt å trykke to typer etiketter. En variant er fiks ferdige flaskeetiketter med navn på eplesort og alt annet som skal med, kun en liten bit med batch og dato trykkes på hos dem på en

En annen type etiketter har logo og generell informasjon, men får da med seg en etikett med navn på produkt, ingredienser og dato. Brukes til kaker og syltetøy.

Hemlaga på Næs sier de har spart mye arbeidstid på å kjøpe trykte etiketter. De sprer også arbeidsmengden ut over året ved å feste etiketter på flasker ettersom de selges, slik at ikke alt må gjøres om høsten når det er travelt med pressing.


Hemlaga kjøper etiketter hos Digital Etikett, de er gode på små kvanta til gode priser.

Printeren deres heter Zebra GX420t – det er en termisk printer, men har også mulighet til å sette inn fargebånd, dvs. printe på ikke termiske etiketter.

Vi har hatt begge deler samtidig, men nå gått over til bare termiske. Pris ink. mva er 6223,-. Mari sier at de har slitt ut en printer og er nå på nr to., antar de har printet 200 000 etiketter på den de har nå, den går fortsatt som ei klokke.

Oppsummert: Anbefaler å sjekke priser med Skanem og Digital etikett, og gjerne en annen leverandør i tillegg, så får dere noe å velge ut fra.

2
Faglunsj – Torgkalkulator
31:51

Hva sitter du igjen med for jobben? Kalkulator for markedsdager og utleveringer gir deg svaret!

Hva må inntjeningen på en torgdag være for at du går i pluss på dagen?

Vi går gjennom kostnadene og gir deg en kalkulator som du kan bruke praktisk gjennom året. Du kommer frem til ditt dekningsbidrag pr. torgdag og utlevering, i tillegg til noen tips og triks for mersalg som kan bidra til å dekke kostnadene ved en litt treg salgsdag. Den ene dårlige dagen kan gi utslag for godt salg den neste.

Aud Slettehaug er leder for Kompetansenettverket Lokalmat Vest og tidligere markedsleder i Sogn og Fjordane. Hun kjenner både produsentenes utfordringer og kostnadsbildet godt.

3
Faglunsj – Innhold til sosiale medier
57:40

Hva kan du gjøre for å bli litt bedre i sosiale medier? Du får tips og råd om hvordan du kan skape innhold på en enkel måte.

Foredragsholder: Randi Ledaal Gjertsen, Bondens marked Norge

4
Faglunsj – Riktig prising
01:09

Hvordan sette riktig pris på varene dine??

Hvor mye skal rødbeter som er dyrket økologisk og i liten skala koste? Hvor mye er kundene villige til å betale for en ost som er kåret til verdens beste under Oste-VM i Bergen 2018?

Det å sette pris på varene sine er noe mange småskala lokalmatprodusenter synes er vanskelig. Faglunsjen gir deg innsikt i hvordan to erfarne bønder har tenkt og hva de har erfart i møte med kunder på Bondens marked og når de har solgt til restauranter.

5
Faglunsj – Salg
01:55

Hvordan kommer du i kontakt med kunden og hvilke spørsmål bør du stille? Hva bør du ikke gjøre? Det å selge kan læres, og for noen ligger det lettere enn andre - men alle kan få det til om de forbereder seg og øver!

Foredragsholdere: Frode Kristensen fra Salgslaget

6
Faglunsj – De gode hjelperne
41:46

Tema: De gode hjelperne - hvem trenger du?

Det er mange gode hjelpere som vil bistå deg! Ulempen er at de fleste av dem også vil ha betalt for å gjøre jobben og mange vil selge deg noe ekstra. Hvem har du egentlig mest behov for og hva bør det koste? Vi løser ikke alle utfordringene på en time, men hjelper deg med å stille de riktige spørsmålene.

Foredragsholdere: Frode Kristensen fra Salgslaget 

7
Faglunsj – Kontantsalg og betaling

Tips og råd om dokumentasjon av kontantsalg. Betalingsløsninger, kassasystem og kontantsalg - hvilke regler gjelder? Eksempler på praktiske måter å håndtere det på.

Kursholder Aud Slettehaug, Kompetansenettverket for lokalmat Vest

Legg til ønskeliste
Få kurs
Påmeldt: 395 studenter
Leksjoner: 7
Bondens Marked – Faglunsj
Layer 1
Vi bruker cookies for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å akseptere og bruke nettstedet videre, godkjenner du bruk av cookies.